tt 

uppdaterat 2008-09-02

IntUCh SUCh NUCh Laddie - min första flat!

Vad vore en presentation av hundar att minnas utan min första hund, min underbara Laddie som väckte mitt intresse för denna mångsidiga och härliga ras?! När jag var 11 år föll mina föräldrar till föga för tjatet om en hund. En dag sa pappa att vi skulle till Södertälje för att titta på två flatvalpar! Jag trodde knappt mina öron... Vi åkte till Gerty Lindblad som hade en hane och en tik kvar efter IntNordUCh Puhs Herakles och Apports Penicuik. Pappa ställde frågorna och jag gullade med valparna. Av någon outgrundlig anledning blev vi godkända. Gerty har berättat flera år efteråt att hon var väldigt tveksam - pappa hade ställt så underliga frågor  :)) Ingen anade väl då (allra minst mina föräldrar) att hundintresset skulle hålla i sig i mer än två veckor...

Året var 1971 och jag minns att pappa betalade 600 kronor för Laddie. Tikvalpen IntNordUCh SJCh Tittie hamnade hos Ingemar och Inga-Lil Borelius, som kom att bli goda vänner och stora rasentusiaster även de! Laddie var en idealisk hund att börja med, lugn, snäll och lättlärd som han var. Det blev en del lydnadskurser och tävlingar som mestadels gick riktigt bra, utom vid ett tillfälle då Laddie gladde publiken genom att apportera mattes väska istället för apportbocken! Så småningom växte nyfikenheten också för utställningar. Vid ett besök på Storängsbotten för att titta på dåtidens "Stora Stockholm" imponerades jag av precisionen i handlingen hos Ulla Magnusson, en av den tidens stora uppfödarprofiler - kennel Airways grand danois förstås! Lyckan prövades snart med Laddie och matte var fast, men oj vad nervöst det var...

När Laddie var 6 år och jag var 17 ville jag prova på det här med apportering och anmälde mig till en kurs för den "levande legenden"  Erik Eckhardt de Mant,  respekterad jaktprovsdomare och uppfödare av Twiggs labradorer. De andra deltagarna kom med ettåringar och undrade nog lite grann vad Laddie och jag  gjorde där, men under måttot "det går att lära gamla hundar att sitta" så fixar man det mesta...

Man kan utan överdrift påstå att Erik var en mycket kunnig, bestämd och militant tränare som ingav stor respekt hos både hundar och förare. Han fick ordning på allt, även den mest uppnosiga slyngel på fyra ben. Laddie hade så att säga lydnaden i botten, så det mesta gick utan problem, ända tills vi kom till apportering av vilt. Det gick till en början trögt, men när fåglarna  pressades in i nylonstrumpor så fungerade även det. Men det här med att apportera kanin var i Laddies ögon helt avskyvärt. Det tog tid, minst sagt. Och viltet var sällan riktigt fräscht, vilket knappast underlättade det hela... Svårigheten att få tag i vilt fick till följd  att samma kanin åkte ut och in i det lilla frysfacket hemma, till mammas stora förtret. Som en sista utväg prövades tvångsapportering med hjälp av Erik, och då fungerade det. Efter en tid kom eldprovet; Laddies och mitt första  jaktprov. Tre prov med nollor i öppen klass avverkades innan till slut ettan föll på plats! Lyckan var förstås obeskrivlig.

Så fick avelsrådet upp ögonen för Laddie. Hur det gick till kan man undra. Mitt (över-) ambitiösa brev till dem, skrivet när jag var 14 år,  om hur Laddie var in i minsta detalj borde kanske ha avskräckt?! :)) Brevet utelämnade inte en endaste liten detalj om  vilka grönsaker han åt och inte åt, hur långa promenader han fick, vilka hundar han lekte med, ja allt som rörde hur hans vardag såg ut. Minns också att jag skrev i brevet: "Laddie är en liten hane, 64 cm hög", (man kan undra hur den genomsnittliga storleken låg på just då...) Brevet avslutades med ett uppräknande av vilka hundklubbar jag var medlem i. Där måste jag ha skrivit fel i hastigheten, för här nämndes "Föreningen för plågsamma djurförsök"  istället för "mot" plågsamma djurförsök. Avelsrådet måste ha varit oroväckande nära att dö i en skrattattack när de läste detta brev!

Laddies första parning var en finsk tik med en husse som bara talade finska. Mannen kom med morgonfärjan och hans  plan var att para tiken en gång och sedan vända tillbaka till Finland med kvällsfärjan. Vilken optimist! Tack och lov  ställde Ingemar, Inga-Lil och den framgångsrika labradoruppfödaren Gunilla Andersson (Aroscas)  välvilligt upp för att hjälpa till. Och det kom att behövdes kan jag lova, tiken var stor som ett hus och Laddie var faktiskt en liten hane! Tidspressen var stor med tanke på tikägarens hemresa och nervositeten tilltog i takt med Laddies trevande försök. Men det fixade sig till slut, tack vare Gunillas uppfinningsrikedom och erfarenhet! Tursamt nog resulterade det i en kull på 13 valpar, så den finske uppfödande resenären var förstås nöjd.

År 1980 besökte jag England. Bland annat stod Cruft´s  på programmet, samt några kennelbesök. Peter Johnson, kennel Downstream imponerade stort på mig, som generöst nog avsatte tid för mig, som för honom inte var någonting annat än en okänd liten flicksnärta. Han förevisade hur han tränade sina hundar, hela gänget på ett tiotal hundar fördes lösa samtidigt. Sen blev det dags för det obligatoriska teet, och lite hundprat. Jag förevisade med stor stolthet ett foto på Laddie sittandes med en kanin i munnen. Det var den tidigare nämnda så väl återanvända kaninen, som vid tidpunkten för fotograferingen hängde som en våt disktrasa med formen av ett uppochnervänt U i munnen på Laddie... Peter grymtade någonting om att "this rabbit looks really dead". Oooops, undrar vad han tänkte just då?! :))

Laddie skördade många utställningsframgångar i sina dar, men den mest prestigefyllda var ändå när han vann BIR på Stora Stockholm 1977 i hård konkurrens, domare var Hans Lehtinen. Laddie fick ett flertal kullar, mestadels med gott resultat. Brit-Marie "Bat" Brulin använde honom två gånger och de kullarna blev ett par av hans mest framgångsrika, med SJCh SUCh Puhs Sindie Lai, SUCh Puhs Sandras Loffe, SUCh Puhs Soft Liquer, SUCh Puhs Fala och fullcertade Puhs Fria i täten. Jag ägnade mycket tid åt att följa upp Laddies valpar, visa dem på utställningar, gå på valpträffar, ja allt som egentligen mer brukar vara uppfödarens roll än hanhundsägarens, men det var så roligt och inspirerande att det väckte mitt intresse för avelsarbete och allt som hör därtill. Laddie var min bästa kompis i vått och torrt under skolåren. Sorgen och saknaden var obeskrivlig när han 12 år gammal tog sina sista andetag.

Ragnhild Ulin, Eskilstuna 2003-11-10

 
NORDUCH INTUCH Puhs Herakles SUCH NUCH INTUCH Blakeholme Jamie Claverdon Scot
Blakeholme Jemina
NORDUCH INTUCH Downstream Hestia Winkwood
Downstream Pax
Apports Penicuik
Ryshot Copper Fire
Ryshot Copper Rambler
Ryshot Swallow

Apports Black Sarah
Blakeholme Jollyon
NORDUCH INTUCH Black Penny of Yarlaw